ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΨΩΜΙ

photo

Υλικά

9  φλιτζάνια αλεύρι σκληρό

50  γρ. μαγιά

2 1/2 φλιτζάνια χλιαρό νερό ή γάλα

1 κουταλιά κοφτή αλάτι

4 κουταλιές βούτυρο

3 κουταλιές κοφτές ζάχαρη

1 αυγό, το ασπράδι

Εκτέλεση

 

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό ή το γάλα και την αφήνουμε να μείνει για λίγα λεπτά. Σε μικρή λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε τη μαγιά το αλάτι, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη. Την τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λεκάνη και τη γυρίζουμε για να βουτυρωθεί όλη η επιφάνεια της. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μάλλινο ύφασμα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Ύστερα από 1 ώρα περίπου, τη ζυμώνουμε ξανά και την πλάθουμε σε καρβέλι ή σε δύο φραντζόλες. Τις βάζουμε σε βουτυρωμένες φόρμες, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα ακόμη. Κατόπιν τις αλείφουμε με το ασπράδι ενός αυγού χτυπημένο σε μία κουταλιά νερό και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.

Περισσότερα άρθρα που σας ενδιαφέρουν...

Γουρουνόπουλο ψητό με μέλι

1 γουρουνόπουλο ολόκληρο,1 κουτ. γλυκού...

Δείτε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Σουφλέ ζυμαρικών

400 γραμμ. κοντά ζυμαρικά με τρύπα στη μέση, όπως πένες, πάκερι, ριγκατόνι, 2 κ.σ...

Δείτε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Ζυμαρικά με σάλτσα Αλφρέδο

H σάλτσα αυτή έγινε παγκοσμίως γνωστή από το εστιατόριο Alfredo στη Ρώμη. Είναι πολύ απλή, βασίζεται κυρίως στην φρεσκάδα των ...

Δείτε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Ριζότο με παρμεζάνα

Σε κατσαρόλα λειώνεις το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρεις ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτεις το ...

Δείτε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Οι συνταγές της εβδομάδας