ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΨΩΜΙ

photo

Υλικά

9  φλιτζάνια αλεύρι σκληρό

50  γρ. μαγιά

2 1/2 φλιτζάνια χλιαρό νερό ή γάλα

1 κουταλιά κοφτή αλάτι

4 κουταλιές βούτυρο

3 κουταλιές κοφτές ζάχαρη

1 αυγό, το ασπράδι

Εκτέλεση

 

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό ή το γάλα και την αφήνουμε να μείνει για λίγα λεπτά. Σε μικρή λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε τη μαγιά το αλάτι, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη. Την τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λεκάνη και τη γυρίζουμε για να βουτυρωθεί όλη η επιφάνεια της. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μάλλινο ύφασμα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Ύστερα από 1 ώρα περίπου, τη ζυμώνουμε ξανά και την πλάθουμε σε καρβέλι ή σε δύο φραντζόλες. Τις βάζουμε σε βουτυρωμένες φόρμες, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα ακόμη. Κατόπιν τις αλείφουμε με το ασπράδι ενός αυγού χτυπημένο σε μία κουταλιά νερό και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

Χαρακτήρες 0 από 255

Περισσότερα άρθρα που σας ενδιαφέρουν...

Χοιρινές μπριζόλες με κρασί

6 χοιρινές μπριζόλες, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 3 φύλλα...

Δείτε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Γαύρος παναρισμένος

1 κιλό γαύρο, 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 πακέτο...

Δείτε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Ταλιατέλες με γαρίδες

250 γρ. ταλιατέλες, 12 γαρίδες καθαρισμένες, 1...

Δείτε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Μοσχάρι λεμονάτο με πατάτες

1/2 κούπας ελαιόλαδο,500 γρ...

Δείτε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Οι συνταγές της εβδομάδας